Natura ésCultura és un projecte ideat per la Fundació Setba en forma de trobada artística en un entorn natural, que es va organitzar per primera vegada l'any 2012. Es tracta d'un taller creatiu adreçat a persones que conviuen amb malalties mentals, acomplint alhora una funció d'integració social i de conscienciació de la importància de preservar el medi ambient.
En aquesta quarta edició el taller, que duu per nom Rastres de Natura, s'ha centrat en l'elaboració de pintures a partir de matèria vegetal i pigments minerals, recollits directament de l'entorn.
Aquest 2015 s'ha comptat amb una trentena de participants provinents de l'Associació Susoespai (Creació i Salut Mental), l'Associació Ràdio Nikosia i el programa artístic Alterarte. Els tallers han estat dirigits per les artistes Roser Oduber i Marina Berdalet, i s'han realitzat a les instal·lacions de CACiS i Cal Gras.
Sala Gran
Del 17 d'octubre al 15 de novembre de 2015
El Museu Comarcal de Manresa estrena l’exposició “Ignasi Gilabert: treballs en fusta”, una mostra realitzada per l’artista manresà Ignasi Gilabert que recull 15 talles en boix (baix relleu) que reprodueixen obres artístiques antigues de diversos indrets d’Europa.
Les peces exposades són de format petit, una mitjana de 40 x30 cm. La mostra es completarà amb la maqueta de la basílica de la Seu del mateix autor que des de fa uns anys està exposada a la sala de la imatgeria de la ciutat.
L’estrena de l’exposició d’aquest dissabte 10 d'octubre forma part de les jornades de portes obertes i activitats incloses dins les Jornades Europees de Patrimoni a Manresa i es podrà visitar fins al 8 de novembre, de dimarts a diumenge de 10 a 14 h. i els dissabtes també de 17 a 20 h.
L’artista
Ignasi Gilabert té 80 anys i és nascut a Manresa. Va exercir la professió de fuster. Un cop jubilat va decidir aprofitar tot allò que havia après sobre la fusta i la va aplicar a una vessant molt més artística. Gilabert treballa principalment la talla amb la tècnica del baix relleu i normalment sobre boix i maquetes de fusta. L’artista manresà és una persona molt aficionada a l’excursionisme i és membre de l’Associació Amics de l’Art Romànic del Bages.
Sota el nom ESTÈTIQUES TRANSVERSALS, art, acció educativa i ciutats mitjanes, Idensitat presenta un programa d’accions impulsat des de l'àmbit de les pràctiques artístiques contemporànies i fonamentat en la transdisciplinarietat, que connecta amb diversos àmbits del coneixement com la sociologia, l'antropologia, l'arquitectura, l'urbanisme, el disseny, l’educació social i les noves tecnologies aplicades. El programa té com a objectiu el foment de l’acció col·lectiva en la construcció de l’espai públic a través d’accions educatives que impulsin la creativitat social i la implicació de les persones en la producció cultural.
“El buit fa referència a allò que és important però no es veu a simple vista, es tracta del territori emocional i espiritual de l’individu. L’ésser humà manté un constant diàleg i equilibri entre l’esperit i la matèria, el ser i el tenir. Estem lligats entre el cel i la terra, allò que no es veu però es viu i les nostres necessitats humanes, terrenes”
L’exposició Esperit o Matèria? presenta deu escultures dividides en dues obres de gran format al claustre del museu, Infinit i Els Guardians, i 8 peces de la col·leccióMontserrat a la sala d’exposicions del claustre.
L’obra de Martí Morros és contemporània, moderna, però formalista, cada corba, cada línia i cada volum estan estudiats, cuiden el moviment d’una escultura viva entorn els seus 180º. “El ferro em connecta amb la terra, és des d’aquí que intento fer el meu viatge cap a l’interior o cap l’infinit, qui sap?”