Rosa Gema Doughty ha estat artista resident a CACIS El Forn de la Calç. Durant la seva estada va fer el projecte dels estels amb el qual expandia al bosc i l'aire de l'entorn del forn de la Calç un aspecte de la memòria de la seva família que és lamemòria de la seva formació o almenys allò que va rebre d'aquesta memòria mentre ella creixia i es feia.
Aquesta història parlava del record i parlava de l'exili, del despalaçament forçat, de desarrelar i replantar existències... Parlava, en fi d'uns sentiments i d'unes circumstàncies molt properes a allò que aquesta temporada ocupa la reflexió de l'Espai Memòries: L'exili.
Ens ha semblat ben escaient incorporar-la i presentar-la en el marc d'aquesta sala/projecte del museu. Amb aquesta instal·lació, la creació artística ens aporta aquella altra manera d'acostar-nos a la comprensió dels fets i les persones, s'obre a d'altres costats per on sortir-ne, mostra uns altres camins per on arribar-hi.
Adjuntem en dos arxiu el programa de mà de l'exposició i el text complet de l'autora on explica cadascun dels estels que volen (o deliren?) en aquesta narració plàstica.
El Fons d'Art del Cercle Artísitic de Manresa.
Al llarg de la seva trajectòria aquesta entitat que aglutina els artistes tant de Manresa com del Bages ha anat aplegant un conjunt d'obres procedents principalment de premis o de donacions dels autors mateixos o de particulars. Actualment forma un conjunt de més d'un centenar de peces que aplega tènciques i mformats diversos, gairebé tots però dins d'allò que habitualment designariem com a pintures.
El Cercle Artístic ha decidit fer dipòsit temporal d'aquest fons al Museu Coamrcal de Manresa. Aquest dipòsit s'ha formalitzat recentment i amb aquest motiu s'exposa a la Sala d'exposicions temporals del Museu una selecció d'obres d'aquesta col·lecció. És una bona ocasió per acostar-se a les obres del nostres autors i de passada repensar una mica la petita història de l'art a Manresa i al Bages durant el segle XX.
ESPAI MEMÒRIES. TERCERA TEMPORADA: EXILIS. MANRESA s. XX
Presentem l'exposició que ens acompanyarà en la programació d'activitats per a aquestes darreres setmanes de la 3a. temporada de l'Espai Memòries al Museu Comarcal de Manresa.
Exposició produïda per la Fundació Pau Casals del Vendrell amb el suport de Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
La seva estada a Manresa és organitzada pel Museu Comarcal de Manresa - Ajuntament de Manresa dins de la programació de la tercera temporada de l'Espai Memòries, dedicada en aquest cas a l'exili.
Els documents adjunts són el díptic de difusió de l'exposició i els textos explicatius dels àmbits.
Més informació al web de la Fundació Pau Casals: www.paucasals.org
Exposició en tres ubicacions:
Al Cercle Artístic de Manresa, fins el 12 de setembre
A la Plaça de Sant Domènec,
Al Claustre del Museu Comarcal de Manresa, fins el 29 de setembre.
Al Claustre del Museu hi podrem veure una obra creda expressament per a aquest lloc i per a aquesta ocasió. Una obra efímera, però de molt grans dimensions, construïda a partir de diversos elements de procedència industrial.
Alhora s'hi presentaran tres obres més de grans dimensions una escultura de la sèrie trencaments i dues pintures fetes aquests darrers anys.
Vegeu alguna imatge en els documents adjunts.
Aquest dissabte, 8 de juny, a les 11 del matí, Assumpta Sala, historiadora de l'art especialitzada en l'obra d'Alfred Figueras, repetirà la conferència amb què es va inaugurar aquesta exposició el passat 18 de maig.
El motiu d'aquesta mostra d'obres d'Alfred Figueres és acostar-nos als anys d'activitat d'aquest artista durant el seu exili algerià. Durant els anys d la dictadura de Primo de Ribera, Alfred Figueras va optar per exiliar-se a Alger, atès que les seves posicions polítiques el portaven a l'enfrontament amb el govern del moment, fruit del qual ja havia patit dues breus detencions. Va marxar cap a Alger amb Rafael Tona, amic i pintor com ell. Aquest exili algerià va ser una etapa especialment activa i productiva en la seva obra i en la seva vida: Durant aquests anys a Alger consolidarà la seva obra plàstica alhora que farà importants amistats i, en un terreny més personal, coneixerà Alba Valls amb qui es casarà.
Les obres estan escollides acuradament per tal d'il·lustrar aquest moment. Es tracta de 6 peces (5 de col·leccions particulars i 1 del fons del museu) que abasten l'arc cronològic de 1925 a 1929. Des d'una obra feta just abans de la partida fins a una obra que va fer just al moment del seu retorn quan encara s'esperava al Rosselló dubtant si entrar o no a Catalunya i que va tenir una magnífica acollida en l'entorn artístic manresà i que ens situa també en el moment fundacional del Cercle Artístic de Manresa, entitat de la qual Alfred Figueras en va ser fundador. Una mostra d'alguns documents completen aquesta visió.
Coincidint amb l'any del centenari de Joaquim Amat i Piniella cal destacar els elogis que aquest jove escriptor dedica a l'obra d'Alfred Figueras de qui en un article de 1931 (com abans el 1930) diu que la seva obra l'acredita com a pintor i el coloca "en l'elite de la pintura catalana".
Aquesta petita mostra forma part de la programació "DESCOBERTES" que organitza l'Associació per al Museu Comarcal de Manresa i s'integra, també, en la programació d'aquest any de l'Espai Memòries del Museu que centra la seva activitat en la recerca a l'entorn de l'exili i els exiliats durant el segle XX i en el nosttre entorn manresà i bagenc. Amb una especial atenció a allò que va succeir en els anys centrals d'aueest segles passat.
El dissabte 18 de maig amb motiu de l'estrena, Assumpta Sala historiadora de l'art especialitzada en aquest artista, ha fet una documentada i acurada presentació de l'obra i el seu context.
Dins de la 3a. temporada de l'ESPAI MEMÒRIES del Museu Comarcal de Manresa presentem aquesta exposició de fotografies dels camps de concentració nazis de Mauthausen i Gusen (Àustria). L'exposicó és una producció del Museu d'Història de Catalunya a partir del fons fotogràfic que l'Associació Amical de Mauthausen i altres camps de concentració nazis d'Espanya va dispositar a l'esmentat MHC.
Pel Museu Comarcal de Manresa s'inscriu en el programa de l'Espai Memòries que durant aquest any durà a terme diverses accions per acostar-nos i comprendre el fet de l'exili durant el s. XX. Aquesta programació és complementària de la que es fa per commemorar el centenari del naixement de l'escriptor Joaquim Amat i Piniella que va estar internat al camp de concentració i extermini de Mauthausen i va aconseguir sobreviure. En la seva obra "K L Reich" descriu la circumstància humana i l'horror de la vida en aquests camps d'extermini. Les imatges que es presenten corresponen a indrets que són escenaris d'alguns passatges del seu text autobiogràfic.
Aquest és el títol de l'exposició que amb objectes arqueològics que ens remeten al mon funerari de diverses cultures, des de la prehistòria fins l'època visigòtica, podrem veure al Museu Comarcal de Manresa.
L'exposició és una producció del Grup MÉMORA i es basa en objectes procedents de la seva col·lecció d'arqueologia. Amb aquesta mostra ens acostarem als rituals funeràris de diversos moments culturals i alhora trobarem elements per a la reflexió més general i present sobre la cultura entorn del moment de la mort.
Us adjuntem un pdf amb les activitats paraleles:
Conferències: dies 14 de març i 16 d'abril a càrrec de Joaquín de Arbulo i Manel Delgado respectivament
i taller didàctic, disponible del 8 al 19 d'abril
més informació a facebook.com/memoracultura