L'exposició ens acosta a la història del moviment obrer al Bages des de 1939 a 1982, centrant-se especialment en els darrers anys del franquisme i la transició a la democràcia i el paper que hi van jugar CCOO i UGT. Documents escrits i sonors i testimonis ens acosten al coneixement d'aquest procés .
El projecte, obra de Gal·la Garcia, il·lustra i completa el llibre del mateix títol de la qual ella és autora. La realització d'aquest treball ha comptat amb el suport de Memorial Democràtic.
Comisions Obreres, UGT, Ajuntament de Manresa, Memorial Democràtic, Centre d'Estudis del Bages són els organitzadors de l'exposició, amb la col·laboració de Museu Comarcal de Manresa i Arxiu Comarcal del Bages.
A la vista del sol i les estrelles, a les galeries del claustre del Museu, podreu visitar durant el mes de juny aquesta exposició que ens presenta una esplèndida col·lecció de fotografies de gran format al fil de l'itinerari català del Camí de Sant Jaume.
L'exposició està organitzada per Turisme de Catalunya-Generalitata de Catalunya i ens arriba per mitjà de l'Oficina de Turisme de Manresa.
És un bon motiu per acostar-vos a conèixer juntament amb l'exposició, aquest claustre de l'antic col·legi de Sant Ignasi on la presentem. I alhora per aprofitar l'estada gaudint també de l'altra exposició temporal que tenim aquest estiu al museu sobre el neolític a Catalunya amb presència d'objectes d'un interès molt notable i, no cal dir, de l'exposició permanent del museu i de la nostra Oficina de Turisme.
Exposició que presenta diversos objectes arqueològics, del període neolític. Centrant-se especialment en l'extracció i comercialització de la variscita de les mines de Gavà i la societat neolítica especialment a partir dels objectes d'algunes necròplis de l'entorn de Sabadell i d'altres indrets de Catalunya.
Tot plegat s'inicia i es conclou a l'entorn d'una reflexió global sobre les xarxes d'intercanvi d'objectes i coneixements i el seu paper fonamental en el creixement de les societats humanes tant les actuals com les prehistòriques.
L'exposició ha estat organitzada pels Museus de Gavà i Sabadell amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de la Generalitat de Cataunya. Presenta objectes procedents d'una vintena de museus o col·leccions de Catalunya principalment però, també, d'altres procedències. Arriba a Manresa en el marc de la Xarxa de Museus Locals de la qual el nostre museu forma part i gràcies al suport de la Diputació de Barcelona.
L'esclat del barroc tardà. L'obra dels Pujol a la Catalunya Central
A la sala d’exposicions del Museu Comarcal de Manresa del 15 d’abril al 9 de maig de 2010. Inauguració 15 d’abril a les 20 h.
L'esclat del barroc tardà és una exposició que commemora els 200 anys de la mort de Josep Pujol i Juhí, l'escultor de la capella de la Mare de Déu dels Colls, de l'església parroquial de Sant Llorenç de Morunys. L'exposició a partir de tretze grans plafons que combinen el text i les imatges, repassa l'obra de cinc generacions de la nissaga dels Pujol, una família d'escultors que ha deixat destacades mostres d'art religiós dels ss. XVIII i XIX en l’entorn de la Catalunya Central. De Segimon Pujol, amb qui comença la nissaga conservem obres com els retaules de la Mare de Déu dels Àngels de Casserres (a. 1704), de Santa Maria de Coaner (a. 1716) o del Roser de Correà (a. 1717). Josep Pujol i Juhí, a la tercera generació d’aquesta família, és l’escultor que assolirà el més alt nivell en la producció d’obra escultòrica senyalant una fita en aquesta producció del nostre barroc tardà. Amb obres com l’esmentada capella de la Mare de Déu dels Colls a Sant Llorenç de Morunys (a. 1773 - 1784 o l’altar major de Sant Pere de Matamargó (a. 1794). Entre altres obres, els seus fills i néts, ens aporten encara algunes mostres ja en el gust més neoclàssic d’aquell final del XVIII i fins a mitjans del XIX.
L’exposició és una producció de Joan Vilamala que és alhora l’autor dels textos i de la recerca al voltant d’aquest grup d’escultors que tenen les seves arrels al municipi de Folgueroles. Fruit d’aquest treball publicà el 2001, el llibre L’obra dels Pujol. Escultors de la Catalunya Central (ss. XVIII i XIX). Les fotografies són fetes per Salvador Redó.
En aquesta ocasió, a la sala d’exposicions del Museu Comarcal de Manresa es presenten també diversos objectes cedits pel Museu del Patronat de la Vall de Lord, que tenen relació amb els Pujol: un conjunt d'eines procedents del taller familiar, dues traces del retaule dels Colls, signades per l'autor, i tres àngels ceroferaris esculpits pels Pujol. Peces d’indubtable interès i que aporten un atractiu més al contingut documental i gràfic de la mostra.
Com a exposició itinerant es va inaugurar a l'agost de 2009 a Sant Llorenç de Morunys: Fins ara s'ha presentat també a La Coma, Casserres, Folgueroles, Solsona, Súria i Cardona.
En el marc d’aquesta exposició, el dijous dia 6 de maig, Joan Vilamala oferirà la conferència il•lustrada: La nissaga dels Pujol. Cinc generacions d'escultors al darrer barroc català.
LLIGAMS. La trajectòria d'Agustí Penadés
Aquest és el títol d'un conjunt de mostres a l'entorn de l'obra d'aquest artista, nascut a València el 1935 però que ha desplegat la seva activitat en el nostre entorn territorial, especialment relacionat amb Manresa i Sant Fruitós de Bages. El conjunt d'exposicions se centra sobre la important mostra antològica que es presenta al Centre Cultural el Casino de Manresa. A Sant Fruitós de Bages es presenta una selecció d'obra recent.
Al Museu Comarcal de Manresa, acollim una mostra d'una producció seva experimental i poc coneguda, els dibuixos de gran format fets aquesta darrers anys entre 2007 i 2009. Es completen les activitats amb l'exposició de fotografies de Jordi Leal sobre l'artista al seu taller i una activitat preparada per alumnes de l'escola La Salle de MAnresa.
Eva Sànchez, ha estat la comissària i coordinadora del conjunt de les activitats així com de l'edició del catàleg (135 pàgs. color) que inclou textos d'ella mateixa i de Francesc Macià, Arnau Puig i François Noudelmann.
Consulteu en els documents adjunts més informació sobre aquesta exposició