MCM

Artistes del Bages

FIGUERAS SANMARTÍ, Alfred
< Tornar

NAIXEMENT
1900 - Sant Fruitós de Bages (Bages)

DEFUNCIÓ
1980 - Barcelona

RESIDÈNCIA
També va viure temporades a Alger.

TÈCNIQUES
Pintura.

BIOGRAFIA
Artista prestigiós i representatiu de la pintura catalana. Deixeble de Triadó, Labarta i Canals. Estudis a l'Escola de Belles Arts de la Llotja. Treballà al servei de restauració de monuments històrics de la Mancomunitat de Catalunya. Captivat pel seu context cultural, visqué llargues temporades a Alger, on establí l'acadèmia, Arts, que adquirí gran notorietat. Fruit d'aquestes impressions i experiències, és la col·lecció d'aiguaforts per a "Images d'Alger", la qual li valgué la més calorosa felicitació d'André Gide, autor dels textos, i les Palmes Acadèmiques per part del president de la República Francesa, Vincent Auriol (1949). Estreta amistat amb Le Corbusier (que li dissenyà la casa que es feu a Sant Fruitós de Bages). El 1952 es publicà a Manresa el llibre "Figuras", amb cartes de diferents personalitats vinculades al món de l'art, com Sebastià Gasch. Els joves pintors anaven a Sant Fruitós a ensenyar-li les seves obres i escoltaven les seves encertades suggerències. Hi ha obres de Figueras al museu d'Alger, Barcelona, Casablanca, Orà, i a biblioteques de Barcelona i França.

EXPOSICIONS
Exposicions a Manresa (a la postguerra), a les sales Ciutat i Kursaal; Banc Mercantil de Manresa (1973). Homenatge pòstum a Caixa de Barcelona (1981). Exposició homenatge Caixa d'Estalvis de Manresa a Sant Fruitós (1983). Firantic, Museu de Manresa (2000). Exposició-subhasta contra el càncer Manresa 2002

PREMIS
Palmes acadèmiques de la República Francesa (1949), Medalla de dibuix a l'Exposició Nacional de Belles Arts. Dues beques "Gouvernement General de l'Algérie".

BIBLIOGRAFIA
Art a Manresa segles XIX i XX (foto quadres); Diccionari Ràfols, la Gran Enciclopèdia Catalana. La revista Bages núm. 8, p. 6  (octubre de 1953); portades de setembre i octubre de 195, Bages núm. 11 (gener 1954 p 20). El 1952 es publicà a Manresa el llibre "Figueras" (imprès als obradors de la coneguda impremta de Sant Josep, amb cartes de Raoul Dufi, André Gide, Jean Cocteau, i text de Sebastià Gasch, crític d'art molt vinculat com el mateix Figueras a Manresa.Gran Enciclopèdia Catalana.

Si voleu fer una correcció de les dades que aparèixen en aquesta fitxa, teniu un suggeriment, o bé voleu fer una aportació o un comentari, ompliu aquest formulari.

* Camps obligatoris

*
*
*
 
Accepto les condicions establertes en l’apartat Privacitat
 
Ajuntament de Manresa
Fons europeu de desenvolupament regional
© 2009 Museu Comarcal de Manresa. Tots els drets reservats.
Informació  |  Crèdits