L’exposició “Els refugiats: L’altra cara de la Guerra Civil a Manresa”, forma part de la proposta Memòria en Xarxa que promou la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i que presenta 19 exposicions. Aquest any, sota el lema “I tu? Què has fet per la victòria?” cada museu divulga entorn de l’esforç de la rereguarda durant el conflicte del 1936-39 a partir de peces provinents de les seves col·leccions i dels arxius municipals.
En aquest context, el Museu de Manresa presenta un cartell de la Guerra Civil que l’artista manresà Anselm Corrons feu per a la Llar de l’Infant l’any 1936. Durant la Guerra Civil, Manresa acollí 3.000 persones que fugien de les tropes franquistes i els proporcionà assistència humanitària. La mostra posa de manifest no només la situació dels refugiats a casa nostra durant la Guerra Civil sinó que ofereix també una visió actual del conflicte a partir de diferents peces artístiques que conviden a la reflexió.
La inauguració de l’exposició s’engloba dins l’acte “Refugiats ahir i avui” que en el marc del Dia Mundial de les Persones Refugiades convida a reflexionar sobre el conflicte dels refugiats en l’actualitat. Durant l’acte es presentarà el llibre “Hem hagut de Marxar” amb Laia de Ahumada, acompanyada de testimonis de refugi internacional. També es comptarà amb una fila zero de les organitzacions assistencials que ofereixen servei a les persones refugiades actualment a la nostra ciutat, com Creu Roja, APIP-ACAM, Fundació Tomàs Canet i Fundació del Convent de Santa Clara. Finalment, l’acte comptarà amb una cloenda artística a càrrec de Txema Rico.