Els Refugiats. L’altra cara de la Guerra Civil a Manresa

L’exposició “Els refugiats: L’altra cara de la Guerra Civil a Manresa”, forma part de la proposta Memòria en Xarxa que promou la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i que presenta 19 exposicions presencials a diferents municipis de març a desembre de 2024 i una exposició virtual que les agrupa totes.

Aquesta exposició repartida en el territori és una aportació més a la recuperació de la memòria històrica que vol destacar la importància dels museus com a dipositaris d’un llegat històric que ens és comú. Aquest any, sota el lema “I tu? Què has fet per la victòria?” cada museu divulga entorn de l’esforç de la rereguarda durant el conflicte del 1936-39 a partir de peces provinents de les seves col·leccions i dels arxius municipals.

L’esclat de la guerra suposà l’inici d’un flux migratori creixent cap a Catalunya des dels territoris ocupats per l’exèrcit revoltat, aquesta situació va implicar un enorme esforç logístic i de solidaritat que va contribuir a evitar l’esfondrament de la rereguarda republicana. En aquest context, Manresa acollí 3.000 persones que fugien de les tropes franquistes i els proporcionà assistència humanitària. Eren majoritàriament dones, infants i ancians que fugien del terror. La mostra presenta un cartell de la Guerra Civil que l’artista manresà Anselm Corrons feu per a la Llar de l’Infant l’any 1936 i posa de manifest no només la situació dels refugiats a casa nostra durant la Guerra Civil sinó que ofereix també una visió actual del conflicte a partir de diferents peces artístiques que conviden a la reflexió.

L’exposició es complementa amb vitrines que exhibeixen documentació procedent de l’Arxiu Comarcal del Bages, relacionada amb les persones refugiades acollides a Manresa. Com targetes de racionament, fitxes d’acollida de refugiats, notícies, entre d’altres. Val la pena destacar que en el marc de l’exposició s’exhibeixen per primera vegada les fitxes dels refugiats que van rebre atenció mèdica a l’Hospital de Sant Andreu de Manresa, mostra de les cures que van dispensar els serveis assistencials a la població refugiada. La mostra s’ha elaborat amb la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa.

Et pot interessar:

Comparteix:

Plaça de Sant Ignasi 14-16, 08241 Manresa — Barcelona

+34 938 741 155

Search

Per si t'ho has perdut

El Museu del Barroc de Catalunya està englobat dins l’espai del Museu de Manresa. Accedeix a la seva web des d’aquí:

Plaça de Sant Ignasi 14-16
08241 Manresa — Barcelona

+34 938 741 155

Search

Per si t'ho has perdut