En el context de renovació global de l’edifici de l’antic Col·legi de Sant Ignasi i de la creació del Museu del Barroc de Catalunya, l’Ajuntament de Manresa emprèn la tasca de projectar l’adequació dels espais de reserva de la col·lecció.
Part del tercer pis de l’antic Col·legi de Sant Ignasi acollirà l’espai de reserva de la col·lecció del Museu del Barroc de Catalunya. Així ho detalla el projecte que ha redactat l’empresa Nordest Museum Services. Aquesta actuació s’ha dut a terme amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Direcció General del Patrimoni Cultural - Servei de Museus) i l’Oficina del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Tècnics d’ambdues institucions participen com a assessors en el desenvolupament del projecte que a l’hora de la seva implementació es basarà en el procediment REORG per a sales de reserva de museus.
La col·lecció pròpia del Museu del Barroc de Catalunya està formada per més de 1.700 peces, d’un ventall cronològic que es situa en època moderna (entre els segles XVI i XVIII), amb un ric desplegament temàtic i tipològic. Trobem des de retaules, pintures sobre tela, peces d’argenteria, mobiliari, ceràmica, tèxtil, armes, dibuixos, gravats, etc. Un fons que ens parla del territori, important centre productor d’art així com de nissagues familiars que hi establiren tallers on treballaren alguns dels artistes catalans més reputats de la seva època.
Amb la nova concepció de les sales de reserva es disposarà d’un espai molt rellevant pel funcionament del museu que garantirà el correcte emmagatzematge de la col·lecció, les mesures de conservació necessàries i permetrà la gestió òptima dels béns. A part de l’espai de reserva, on s’ubicaran els objectes, s’han projectat diferents espais de treball que facilitaran la gestió de la col·lecció com són l’espai de recepció i sortida de les obres, l’espai de documentació on s’hi duran a terme les tasques relacionades amb l’inventari o l’espai de consulta que permetrà rebre especialistes que desitgin estudiar la col·lecció.
Si bé a l’exposició permanent del Museu del Barroc de Catalunya s’hi exposaran algunes de les peces més significatives de la col·lecció, el volum més gran, també d’especial interès, es situarà a aquestes noves sales de reserva. Per aquest motiu s’ha projectat l’espai perquè pugui funcionar en moments puntuals com a reserva visitable amb la voluntat doncs de ser una extensió de la col·lecció exposada al MBC i oferir una visita més íntima també relacionada amb el funcionament de la institució.