MCM

Artistes del Bages

NOGUERA PUIG, Maria
< Tornar

NAIXEMENT
1906 - Manresa (Bages)

DEFUNCIÓ
2002 - Manresa (Bages)

RESIDÈNCIA
Manresa, Bages (Plaça de Sant Ignasi - forn); Barcelona a partir dels anys trenta (carrer Balmes)

TÈCNIQUES
Pintura i esmalt.

BIOGRAFIA
Pintora i esmaltista. Va estudiar a l'Escola d'Arts i Oficis de Manresa sent deixeble d'Evarist Basiana (pintura). Més tard es va matricular a Sant Lluch i a La Llotja de Barcelona, tenint de mestre a Rafael Benet. Després de fer una exposició col·lectiva a la Sala Parés (1928), en el mateix any realitzà una individual a l'Associació de la Premsa de Manresa i Comarca, a partir de la qual, la Gaseta de les Arts de Barcelona li va reproduir Natura Morta. Va ser el 1929, quan va entrar a treballar al taller de l'esmaltador Miquel Soldevila Valls, on va restar fins que va esclatar la Guerra Civil. Va ser durant aquests anys quan va entrar a estudiar esmalt a l'Escola Massana. De forma paral·lela, va mutnar a la plaça de Sant Ignasi de Manresa la seva pròpia acadèmia de dibuix i pintura. A partir de Soldevila, entrà a formar part de La Manufactura, temps en el qual va viure al carrer Balmes de Barcelona. L'any 1936, Soldevila marxa a Roma i Noguera passa a viure entre setmana a Barcelona i els caps de setmana a Manresa. L'any 1940, quan soldevila torna es nomenat director de l'Escola Massana i li ofereix una plaça a Noguera com a professora d'esmalt. Treballa esmalts al foc aplicats sobre argent, coure i altres metalls. Acabada la guerra, van quedar nombroses esglésies malmeses així que rebé molts encàrrecs de peces religioses. Dels seus esmalts n'hi ha a l'església del Sagrat Cor, de l'Havana, a l'Escorial de Vic, a la Casa d'Exercicis de Sarrià, a l'església del Sagrat Cor del carrer de Casp i a la parròquia del Roser, de Barcelona; a parròquies de Sabadell i a la d'Avinyò; pel que fa a Manresa n'havien tingut la capella de Santa Llúcia i a la parròquia del Carme. A la Santa Cova va fer les figures de la porta del sagrari de la Coveta i del sagrari de l'església. Al Museu Comarcal de Manresa s'hi conserven tres olis sobre tela que ella mateixa va cedir a la ciutat: jardí d'hivern, Autoretrat i Bodegó.  

EXPOSICIONS
Exposicions individuals i col·lectives: Sala Parés, Galeries Dalmau, Palau Nacional, de Barcelona i Exposició d'Artistes Manresansl.

BIBLIOGRAFIA
VILARÓ I LLACH, Joan. Art a Manresa (segles XIX i XX) 1983. // ciutat.cat  

Si voleu fer una correcció de les dades que aparèixen en aquesta fitxa, teniu un suggeriment, o bé voleu fer una aportació o un comentari, ompliu aquest formulari.

* Camps obligatoris

*
*
*
 
Accepto les condicions establertes en l’apartat Privacitat
 
Ajuntament de Manresa
Fons europeu de desenvolupament regional
© 2009 Museu Comarcal de Manresa. Tots els drets reservats.
Informació  |  Crèdits