MCM

Artistes del Bages

MORELL CORNET, Francesc
< Tornar

NAIXEMENT
1846 - Manresa (Bages)

DEFUNCIÓ
1916 - Manresa (Bages)

TÈCNIQUES
Pintura.

BIOGRAFIA
Pintor. Sobresortí mestrívolament en el conreu del retrat i la composició. Deixeble de Marià Folch. Professor de dibuix i pintura al col·legi de Sant Ignasi i a l'Escola d'Arts i Oficis, de Manresa. Té obres a Girona, Mallorca, Cuba, Argentina i Filipines. Pintà tapissos de temàtica religiosa per a diverses esglésies de Manresa, la de les monges de Maria Reparadora, i de les filles de Sant Josep, entre d'altres. El 1882 dibuixà els cartons per als finestrals i rosassa de la Seu en trenta esbossos. Havia fet pintures per a l'església de Sant Francesc, de Nostra Senyora de l'Ensenyança que van resultar destruïdes el 1909. El 1914 començà la decoració mural del santuari de la Mare de Déu de Joncadella, patrona del pla de Bages. A la galeria de benefactors de la Seu hi ha, realitzats per ell, els retrats de Leonci Soler i March, del bisbe Josep Morgades, de Francesc Sanmartí, del papa Lleó XIII, etc. El 1880 el Dr. Morgades, bisbe de Vic, encomanà la restauració de la imatge de la Mare de Déu de Viladordis a l'escultor Ferrer i al pintor Morell. El 1898 va fer un retrat del rei Alfons XII. La seva darrera obra va ser "La cena", notable tapís que realitzà per encàrrec de la casa Jorba. Títols d'alguns dels seus quadres: "Maria al peu de la creu" (colònia Pons de Puig-reig), "Mort de Sant Benet" (Abadia de Montserrat), "Trobada de la imatge de la Mare de Déu de Joncadella" (quadre premiat per l'Acadèmia Bibliogràfica Mariana de Lleida.

PREMIS
"Trobada de la imatge de la Mare de Déu de Joncadella" (quadre premiat per l'Acadèmia Bibliogràfica Mariana de Lleida.

BIBLIOGRAFIA
VILARÓ I LLACH, Joan. "Art a Manresa (segles XIX i XX)". Abril 1983. (foto quadre) Revista Ilustrada Jorba (gener 1910, juliol 1913, juliol 1916, març 1918) Gran Enciclopèdia Catalana Diccionari Ràfols.

Si voleu fer una correcció de les dades que aparèixen en aquesta fitxa, teniu un suggeriment, o bé voleu fer una aportació o un comentari, ompliu aquest formulari.

* Camps obligatoris

*
*
*
 
Accepto les condicions establertes en l’apartat Privacitat
 
Ajuntament de Manresa
Fons europeu de desenvolupament regional
© 2009 Museu Comarcal de Manresa. Tots els drets reservats.
Informació  |  Crèdits