MCM

Artistes del Bages

GELABERT TAÑÀ, Maria
< Tornar

NAIXEMENT
juliol del 1954 - Sant Fruitós de Bages (Bages)

RESIDÈNCIA
Sant Fruitós de Bages (Bages)

TÈCNIQUES
Ceràmica, escultura, pintura.

BIOGRAFIA
Pintora i ceramista. També escultora. Retaules. Comença els estudis a l'Escola Massana de Barcelona. Graduada en arts aplicades en l'especialitat de retaule i policromia. Cursa estudis de ceràmica a l'Escola d'Arts i Oficis de Vic, graduada en arts aplicades en l'especialitat de ceràmica. Cursos d'esmalts al foc amb Maria Noguera. Diferents cursets a l'Escola de Ceràmica de la Bisbal d'Empordà. Actualment amb dedicació plena a la ceràmica amb taller i botiga a Sant Fruitós de Bages. Fa ceràmica artística i utilitària en gres, peça única  seriada, murals. Fa classes de ceràmica a la seva botiga-taller. Participa a diferents fires d'artesania. Forma part del Grup Magma, grup de sis ceramistes pertanyents a l'Associació de Ceramistes de Catalunya que es van consolidar com a gup a partr d'un intercanvi artístic que van fer l'any 1991 entre ceramistes txecs i catalans: Nuri Albà, Dolors Bosch, Maria Gelabert, Joan Carles Llarch, Roser Raluy i Lluís Soler. L'any 1997 aquest grup va fer un intercanvi cultural amb ceramistes lituans. Van ser tres setmanes a la capital de Lituània, Vílnius, i després van venir tres setmanes els lituans aquí. Van visitar tallers de ceramistes de Tarragona, Girona i del Bages, van fer una exposició de les seves obres a la Galeria Contratalla de Barcelona i l'octubre tenien previst fer una exposició conjunta al Museu de Girona. Va fer una escultura de ceràmica conjuntament amb l'artesenca Maria Picanyol per commemorar la 2a Festa de la Verema del Bages a Artés, titulada "Elixir de la vida" i exposada al parc municipal o a l'entrada del consistori.

EXPOSICIONS
Exposició de les seves obres a la Caixa de Pensions La Caixa, de Manresa, l'any 1982. Exposicions individuals: Galeria Casa Portal del Pardo, el Vendrell, juny de 1993. Escola d'Arts i Oficis de Manresa, l'abril 1994. Sala d'art Arxiu Tobella, de Terrassa, del 18 d'abril al 8 de maig de 1998. Exposició de ceràmica de Maria Gelabert i mostra de ceràmica dels alumnes del taller, a la sala d'exposicions de Caixa Manresa a Sant Fruitós de Bages, del 24 d'abril al 9 de maig de 2004. Exposicions col·lectives: Participa a exposicions col·lectives de l'Associació de Ceramistes de Catalunya els anys 1989, 1991, 1992, 1994 i 1995. Exposició col·lectiva "6 ceramistes del Bages", sala de l'Ateneu, Manresa, 1990. Exposició col·lectiva Galeria d'Arts Cal Barber de l'Ametlla del Vallès, desembre de 1992. Exposició col·lectiva "4 ceramistes del Bages", Sala Municipal de Vallbona d'Anoia, setembre de 1996. Participació a l'exposició col·lectiva a Art Rubiralta (Manresa) fins al 12 de gener del 2008 (L'apuntador, gener 2008). Exposicions col·lectives amb el grup de ceramistes Magma: En l'Association Firmin Bauby - Sant Vicenç- Perpinyà, maig de 1993. Pati de la Diputació de Tarragona, agost de 1994. Casa de Cultura "Les Bernardes" Salt-Girona, juny de 1995; Casa Portal del Pardo, el Vendrell, maig de 1996; Fontana d'Or Centre Cultural de "La Caixa", Girona, juny de 1996; Museu de Ceràmica Terracota, la Bisbal de l'Empordà, agost de 1996; Casa de Cultura Bisbe Larenzana, octubre de 1997; Intercanvi "Fang de Vellut", 10 ceramistes catalans i 10 ceramistes txecs, estiu de 1991; Exposició col·lectiva al Muzeum Mêstra Brna de Brno, República Txeca; Interncanvi de treball 6+6 ceramistes catalans i lituans a Panevezys, el juny de 1997; Exposició col·lectiva a la Galeria Arka de Vilnius (Lituània).

PREMIS
Primer premi d'escultura de la LXV Exposició-concurs d'artistes manresans Ciutat de Manresa, agost de 1995.

BIBLIOGRAFIA
Art a Manresa (segles XIX i XX).  Diccionari Ràfols. Catàleg de Magma - Ceràmica, a la Casa de Cultura Les Bernardes, a Salt (Girona) el 1995. Catàleg de l'exposició "Ceràmiques" a la sala d'art Arxiu Tobella (Terrassa) del 1998.Catàleg de l'exposició de ceràmica a la sala d'exposicions Caixa Manresa a Sant Fruitós de Bages el 2004. Entrevista feta per Jaume Grandia a Regió7, 22-7-1997, "Les penúries han enfortit el caràcter dels lituans" (foto d'ella). Regió7, 13-1997, "Una escultura commemorarà a Artés la segona Festa de la Verema del Bages."Les alumnes de la ceramista Maria Gelabert exposen a Sallent"( a la sala Vilà i Valentí de Sallent), de Jaume Grandia, a Regió7, 22-10-2005. "S'obre la mostra del taller de la ceramista Maria Gelabert", de Jaume Grandia, a Regió7, 28-4-2005. Catàleg de "Ceràmiques" de M. Gelabert a l'Escola Municipal d'Arts i Oficis de Manresa, de l'11 al 29 d'abril de 1994 ( escrit dedicat de Juli Gandia i foto d'ella davant d'una obra).

Si voleu fer una correcció de les dades que aparèixen en aquesta fitxa, teniu un suggeriment, o bé voleu fer una aportació o un comentari, ompliu aquest formulari.

* Camps obligatoris

*
*
*
 
Accepto les condicions establertes en l’apartat Privacitat
 
Ajuntament de Manresa
Fons europeu de desenvolupament regional
© 2009 Museu Comarcal de Manresa. Tots els drets reservats.
Informació  |  Crèdits