MCM

Artistes del Bages

GARRIGA MIR, Gabriel
< Tornar

NAIXEMENT
1926 - Manresa (Bages)

DEFUNCIÓ
octubre del 2009

TÈCNIQUES
Ceràmica, restauració, pintura.

BIOGRAFIA
Ceramista i restaurador. Forja, art religiós i ornaments. Diorames de pessebres, pintor i dibuixant. Els anys 50, a través d'un establiment propi d'art religiós, col·labora en infinitat de restauracions, en l'àmbit artístic religiós. A principi dels anys 60 entra en contacte amb l'Escola Massana on descobreix tota la seva vocació albirada molt abans, i s'hi dedica plenament. Perfecciona les tècniques amb el ceramista Sedó d'Esparreguera. Segueix les principals escoles ceramístiques del país per veure'n la realitat de cadascuna d'elles. Viatja a França, Itàlia, Portugal, etc., i en cada un d'aquests països descobreix tècniques, dissenys, colors que, posteriorment, li han servit per a l'ensenyament a diverses escoles manresanes. Col·leccionista d'art i antiguitats. Professor de ceràmica de l'Escola d'Arts i Oficis de Manresa des del 1969 fins al 1984. Creador i impulsor dels "Cursos de ceràmica de Manresa", els quals ja han arribat a la 13a edició. Transformació de l'església de Sant Miquel dels Sants, de Barcelona. Ha intervingut en la restauració de més de 150 esglésies, santuaris i capelles. Col·leccionista. Són de remarcar els seus pessebres en miniatura a la Seu i a les Germanetes dels Pobres. L'any 2002 va cedir 60 peces al Museu Comarcal de Manresa, l'any 2004 va ampliar la cessió a 6 obres més. Es va obrir una sala al Museu Comarcal de Manresa dedicada a la col·lecció Ars-Garriga Mir. Al'obrador de la plaça d'en Creus hi guarda la col·lecció d'orfebreria formada per seixanta peces que van del segle XVI al XIX.    

EXPOSICIONS
Exposicions individuals i col·lectives. Exposició individual "Ceràmiques. Recorregut per la ceràmica amb Gabriel Garriga i Mir", a la Sala Plana de l'Om, de Manresa, del 4 al 27 de març de 1988.

PREMIS
Art a Manresa (segles XIX i XX) (foto dibuix). Diccionari Ràfols. Regió7,14-2-2004, La Fundació Garriga Mir obre portes per la fira (foto artista davant de peces d'orfebreria i brodat).Regió7, 14-?-2004, El Museu Comarcal amplia amb sis obres el fons de la Fundació Ars-Garriga Mir, de Gemma Camps (foto). Catàleg de l'exposició de la Plana de l'Om, de Manresa (fotos d'obres)(escrit sobre la ceràmica manresa, fet per Joan F. Cabestany i Font, autor del llibre "Ceràmica de Manresa s. XIV", editat per la Caixa d'Estalvis de Manresa.

BIBLIOGRAFIA
Art a Manresa. Diccionari Ràfols

Si voleu fer una correcció de les dades que aparèixen en aquesta fitxa, teniu un suggeriment, o bé voleu fer una aportació o un comentari, ompliu aquest formulari.

* Camps obligatoris

*
*
*
 
Accepto les condicions establertes en l’apartat Privacitat
 
Ajuntament de Manresa
Fons europeu de desenvolupament regional
© 2009 Museu Comarcal de Manresa. Tots els drets reservats.
Informació  |  Crèdits