MCM

Artistes del Bages

MESTRES CABANES, Josep
< Tornar

NAIXEMENT
Manresa (Bages) - 1898

DEFUNCIÓ
1990 - Barcelona

TÈCNIQUES
Pintura i escenografia.

BIOGRAFIA
Pintor i escenògaf. Catedràtic de perspectiva a l'Escola Superior Sant Jordi de Barcelona. Començà els seus estudis a l'Escola d'Arts i Oficis de Manresa, amb F. Cuixart i I. Oms i Ponsa. Pintura decorativa al taller de Bonaventura Corrons. Belles Arts de Barcelona (Llotja) amb els mestres Calvo i Verdonces. Escenografia al taller d'Alarma, col·laborà amb Maurici Vilomara. Associació amb Alarma. Professor d'escenografia a l'Institut del Teatre de Barcelona. El seu propi taller del Liceu barceloní feu innombrables decorats per a òperes famoses. Ha escrit el seu conegut llibre "Tratado de perspectiva", on demostra el seu "angle mestre" per a la pintura i l'escultura. El 1963 realitzà diorames sobre Cristòfol Colom amb destinació a la Fira de Nova York. El 1967 sobre el mateix tema, per a Veneçuela amb motiu de la diada de la Hispanidad. Part de la seva obra es troba a Mèxic, Nova York, Buenos Aires, Canadà, etc. Museus de Barcelona i Manresa. Obres seves són: El Retaule de Sant Antoni M. Claret, de la Seu de Manresa, retaule Sagrada Família (saló del consell de la Caixa d'estalvis de Manresa 1952). També l'artista feu donació d'alguns problemes de perspectiva a l'Escola d'Arts i Oficis de Manresa.

EXPOSICIONS
1a exposició a Ripoll 1934, Sala Barcino, Reig, Casa del Llibre, Grifé i Escoda a Barcelona, i a Madrid a la Sala Vilches i al Círculo de Bellas Artes. Homenatge a La Caixa, a Manresa (12-2-1983), amb motiu del centenari de Wagner, exposició de projectes per a decorats que representen un acte de cada una de les 12 obres que compongué l'insigne músic. Placa al c/ Sobrerroca

PREMIS
Medalles de plata de l'Excma. Diputació de Barcelona i de la Ciutat de Manresa. A Manresa, per les Festes de la Llum, el 12 de febrer de 1983, homenatge a la sala d'exposicions de la Caixa de Pensions (La Caixa). Amb motiu de la inauguració de l'exposició de projecte per a decorats de Wagner a Manresa, es va descobrir una placa a la seva casa nadiua del carrer Sobrerroca.

BIBLIOGRAFIA
Enciclopèdia Vivent de la Pintura i Escultura Catalanes. VILARÓ I LLACH, Joan. "Art a Manresa (segles XIX i XX)". Abril 1983. Diccionari Ràfols. Gran Enciclopèdia Catalana. Va escriure el conegut llibre "Tratado de perspectiva". La Caixa d'Estalvis de Burgos ha editat un llibre amb les magnífiques pintures de la catedral de Burgos (1981).

Si voleu fer una correcció de les dades que aparèixen en aquesta fitxa, teniu un suggeriment, o bé voleu fer una aportació o un comentari, ompliu aquest formulari.

* Camps obligatoris

*
*
*
 
Accepto les condicions establertes en l’apartat Privacitat
 
Ajuntament de Manresa
Fons europeu de desenvolupament regional
© 2009 Museu Comarcal de Manresa. Tots els drets reservats.
Informació  |  Crèdits