L'esclat del barroc tardà. L'obra dels Pujol a la Catalunya Central

  • Data: 15/04/2010 - 09/05/2010


L'esclat del barroc tardà. L'obra dels Pujol a la Catalunya Central

A la sala d’exposicions del Museu Comarcal de Manresa del 15 d’abril al 9 de maig de 2010. Inauguració 15 d’abril a les 20 h.

L'esclat del barroc tardà és una exposició que commemora els 200 anys de la mort de Josep Pujol i Juhí, l'escultor de la capella de la Mare de Déu dels Colls, de l'església parroquial de Sant Llorenç de Morunys. L'exposició a partir de tretze grans plafons que combinen el text i les imatges, repassa l'obra de cinc generacions de la nissaga dels Pujol, una família d'escultors que ha deixat destacades mostres d'art religiós dels ss. XVIII i XIX en l’entorn de la Catalunya Central. De Segimon Pujol, amb qui comença la nissaga conservem obres com els retaules de la Mare de Déu dels Àngels de Casserres (a. 1704), de Santa Maria de Coaner (a. 1716) o del Roser de Correà (a. 1717). Josep Pujol i Juhí, a la tercera generació d’aquesta família, és l’escultor que assolirà el més alt nivell en la producció d’obra escultòrica senyalant una fita en aquesta producció del nostre barroc tardà. Amb obres com l’esmentada capella de la Mare de Déu dels Colls a Sant Llorenç de Morunys (a. 1773 - 1784 o l’altar major de Sant Pere de Matamargó (a. 1794). Entre altres obres, els seus fills i néts, ens aporten encara algunes mostres ja en el gust més neoclàssic d’aquell final del XVIII i fins a mitjans del XIX.

L’exposició és una producció de Joan Vilamala que és alhora l’autor dels textos i de la recerca al voltant d’aquest grup d’escultors que tenen les seves arrels al municipi de Folgueroles. Fruit d’aquest treball publicà el 2001, el llibre L’obra dels Pujol. Escultors de la Catalunya Central (ss. XVIII i XIX). Les fotografies són fetes per Salvador Redó.

En aquesta ocasió, a la sala d’exposicions del Museu Comarcal de Manresa es presenten també diversos objectes cedits pel Museu del Patronat de la Vall de Lord, que tenen relació amb els Pujol: un conjunt d'eines procedents del taller familiar, dues traces del retaule dels Colls, signades per l'autor, i tres àngels ceroferaris esculpits pels Pujol. Peces d’indubtable interès i que aporten un atractiu més al contingut documental i gràfic de la mostra.

Com a exposició itinerant es va inaugurar a l'agost de 2009 a Sant Llorenç de Morunys: Fins ara s'ha presentat també a La Coma, Casserres, Folgueroles, Solsona, Súria i Cardona.

En el marc d’aquesta exposició, el dijous dia 6 de maig, Joan Vilamala oferirà la conferència il•lustrada: La nissaga dels Pujol. Cinc generacions d'escultors al darrer barroc català.